Slovensko na dlani alebo na tanieri?
Ahojte cestovatelia! Ako si užívate leto?
Dúfam, že aj teraz, keď čítate tento článok sa nachádzate niekde pri mori, bazéne, u babky na záhrade…(chcela som napísať na horách, ale tam by ste wifi alebo signál hľadali asi márne :D) Na začiatku leta som sa spolu so svojou rodinkou vybrala do Ružomberku, konkrétne do Koliby u Dobrého pastiera na obedík a prechádzku. Hneď pri príchode som vedela, že ma toto nádherné miesto jediným pohľadom očarilo a že práve o ňom budem písať nasledujúci článok pre vás, čitateľov TripyTipy!
Cestu nebudem opisovať priveľmi dlho, pretože je jednoduchá. Ak nechcete cestovať autom, stačí ísť vlakom do Ružomberka a odtiaľ ísť najjednoduchšie taxíkom. My sme zvolili túto alternatívu. Cesta nás vyšla 5 € a pri kolibe sme boli do 10 minút, keďže je to naozaj blízko.
Nachádzajú sa tu dve reštaurácie. Prvou je táto Stará Koliba, ktorú vidíte na obrázku. Ďalšia sa volá Richtárka a ju si ukážeme neskôr. Na obed sme sa rozhodli ísť do Starej Koliby, pretože práve tam sa natáčal známy slovenský seriál Kuchyňa! Vedeli ste túto zaujímavosť? Pozeráte seriál Kuchyňa? Ja osobne som sa na návštevu koliby tešila, pretože spomínaný seriál sledujem veľmi rada. Aspoň pre mňa bolo super vidieť priestory v ktorých sa seriál natáča a kde na nakrúcanie chodia populárni komici herci ako Martin Dejdar, Samuel Spišák, Juraj Kemka alebo Lukáš Latinák. S maminou vždy v telke obdivujeme ako je reštaurácia zariadená a teraz sme si ju konečne mohli obzrieť vlastnými očami. Do článku vám prikladám aj upútavku na seriál pre všetkých, ktorí netušia o čom rozprávam.
Stará Koliba
Ak ste z ďaleka a chcete na tomto mieste stráviť viac dní, Koliba u Dobrého pastiera nie je len reštauráciou ale aj penziónom, kde sa môžete ubytovať. Viac informácii a tiež cenník nájdete tu. No, ale začnime hodnotiť reštauráciu!
Ako prvé musím vyzdvihnúť personál. Veľmi sa mi páčilo, že obsluhujúci personál bol vyobliekaný v ľudových krojoch. Aj toto pridalo na atmosfére a dôvodu, prečo som článok nazvala Slovensko ako na dlani. Pre mňa malo toto miesto všetko, čo si predstavím pod názvom našej krajiny Slovenska. Folklór, ľudové kroje, drevené koliby, nádherná príroda všade navôkol, ovce, zvieratá, kopce, hory, zeleň, pirohy a bryndzové halušky. Obsluha bola vždy milá, zdvorilá, na jedlo sme nečakali dlho a taktiež ani na objednanie napriek tomu, že reštaurácia bola plná turistov.
Interiér reštaurácie bol naozaj nádherný. Sedeli sme na drevených stoličkách alebo laviciach. Steny zdobili zaujímavé obrazy slovenskej dediny, valašky, klobúčiky a kvety. K celkovej atmosfére dodal šmrnc krb v strede miestnosti. Musím povedať, že reštaurácia zvnútra vyzerala o dosť menšie v porovnaní so seriálom. To je jediná vec, ktorá ma prekvapila. Atmosféru, vďaka ktorej sme sa cítili príjemne dodávali aj ľudové pesničky, ktoré sme počuli počas obedu.
Po preštudovaní jedálneho lístka som sa nakoniec rozhodla vyskúšať Tanier z Čutkova v ktorom boli tradičné bryndzové pirohy a halušky. Najskôr som si pomyslela, že je toho aj dosť málo, pretože na takom obrovskom tanieri sa mi porcia nezdala veľká, ale opak bol pravdou. Bolo tam naozaj veľa bryndzy a ja som obed len tak-tak dojedla. Na môj vkus bolo jedlo až priveľmi sýte, asi najmä vďaka bryndzi, ktorá bola plnkou nielen v pirohách ale aj na haluškách. Milovníci bryndze si tu teda naozaj prídu na svoje 🙂
Môj brat chcel vyskúšať špecialitu z koliby a tak si objednal tieto široké rezance s hríbovou omáčkou, kuracím mäsom a strúhaným ovčím syrom. Podľa jeho slov to bola naozaj špecialita a jediné, čo vytkol bolo príliš veľa ovčieho syru, ktorá miestami prebíjala chuť hríbovej omáčky.
Richtárka
Boli sme zvedaví ako vyzerá vnútro druhej reštaurácie s názvom Richtárka a tak sme ju jednoducho museli navštíviť. Preplnený výdatným obedom sme si dali už len kávičku a koláč z ponuky, ktorý bol naozaj vynikajúci 🙂 odporúčam jablkový koláč s karamelom.
Na záver prikladám tradične hodnotenie.
pozitíva:
- príjemná slovenská atmosféra
- krásne prostredie v okolí hôr
- milí personál
- prijateľné ceny
- rýchly servis
Kolibe u Dobrého pastiera dávam 4/5. A to z toho dôvodu, že to neboli práve najlepšie halušky aké som kedy mala, čo som možno trochu očakávala od koliby na Liptove, ktorá je veľmi ospevovaná a vyzerá tak nádherne.
Reštaurácie sú obklopené krásnou prírodou a rôznymi chodníčkami vhodné na prechádzky alebo miestami na grilovanie s rodinou a priateľmi. Tiež ponúkajú možnosť požičania si kolobežky. Nadšenci adrenalínu môžu vyskúšať adrenalínovú lanovú dráhu – Obrova žinka, ktorá prechádza ponad krásnu Čutkovskú dolinu 🙂
- 1 jazda vás bude stáť 8 €, ale odporúčam ísť aspoň na 2, pretože to utečie ako voda a ani si neuvedomíte už budete opäť na konci
- 3 jazdy vás vyjdú 15 €.
Pevne verím, že sa vám článok a fotky páčili. Prajem vám, aby ste si zbytok leta užili plnými dúškami a „vidíme“ sa opäť na webe TripyTipy v septembri!
– s láskou Peťa
Petra, dievča, ktoré sa na svet pozerá z trochu väčšej perspektívy. Peťa je mestské dievča, ktoré sa však nebráni ani styku s vidieckym prostredím, rada spoznáva a navštevuje nové miesta na Slovensku, ale aj v zahraničí. Má rada dobré slovenské jedlá, ale radosť okrem jedenia nachádza aj vo fotografovaní, čo je jej najväčšou záľubou a je tak hlavnou fotografkou nášho TripTímu.